Information til patienter, pårørende og sundhedspersonale

Hvad er atrieflimren, og er det alvorligt?

Atrieflimren (AF) er et uregelmæssigt hjerteslag. Hjertet har sin egen naturlige "pacemaker", som normalt styrer de koordinerede sammentrækninger af de fire hjertekamre. AF forekommer, når denne naturlige "pacemaker" svigter. Under normale omstændigheder sørger pacemakeren for, at hjertets to øverste kamre (atrier) først trækker sig sammen, hvilket driver blod ind i de to nederste kamre (ventriklerne). Disse trækker sig derefter sammen, hvilket pumper blod ud i arterierne.

Ved atrieflimren forstyrrer en fejlfunktion i "pacemakeren" denne koordinerede sammentrækningssekvens. Dette får atrierne til at sitrer, kaldet flimren, og ventriklerne til at trække sig sammen hyppigere og mere uregelmæssigt. Ikke overraskende fungerer hjertet mindre effektivt som pumpe ved atrieflimren med det resultat, at der er områder i hjertet, hvor blodomløbet er langsomt eller stagnerende. Når det sker, kan der dannes blodpropper, og det er disse, som udgør den øgede risiko for apopleksi forbundet med AF.

Derfor øger atrieflimren risikoen for apopleksi

Problemet med størknet blod inde i hjertes forkamre er, at dele heraf kan løsrive sig kan løsrive sig og føres af blodkarrene direkte til hjernen. Når disse meget store blodkar forgrener sig og bliver mindre, vil blodproppen eller fragmentet af den på et tidspunkt være for stor til at komme videre og vil blokere det kar, den transporteres i. Det betyder, at området af hjernen længere fremme ikke længere vil modtage den ilt og de næringsstoffer, som blodet normalt tilfører, hvilket betyder, at nervecellerne ikke længere virker og til sidst dør.

Det er det, som sker ved apopleksi. eller mere specifikt ved et iskæmisk slagtilfælde. Da blodpropper, som dannes i hjertet, kan være ret store, kan de blokere karrene i de større grene af arterierne, som forsyner store områder at hjernen. Apopleksi, som forårsages af AF, kan derfor være meget alvorligt. Det er derfor, at det er så vigtigt at forebygge blodpropper.

Sådan forebygges apopleksi som følge af atrieflimren

Hvis du har AF, har du øget risiko for apopleksi forårsaget af dannelsen af størknet blod i hjertet. Så, hvad kan der gøres for at mindske denne risiko?

Blodpropper dannes ved en proces kaldet koagulation. Det er en kompleks række af trin, som sker i en bestemt rækkefølge. Ved at blokere et eller flere af disse trin, er det muligt at mindske sandsynligheden for dannelse af en blodprop, og derved nedsætte risikoen for apopleksi. Lægemidler, som således blokerer koagulationsprocessen, kaldes antikoagulanter eller blodfortyndende medicin.

 

PP-XAR-DK-0620-1

Authentication Modal